BOCIAN CZARNY W GÓRACH SOWICH

  • 25.07.2019, 10:40 (aktualizacja 27.07.2019, 11:31)
BOCIAN CZARNY W GÓRACH SOWICH
W przeciwieństwie do blisko spokrewnionych bocianów białych, które można spotkać praktycznie w każdym zakątku Gór Sowich bociany czarne przebywają pojedynczo lub w parach, zamieszkują głównie mokradła oraz okolice rzek, czy wód śródlądowych. Są płochliwe i skryte, dlatego ich spotkanie nie jest tak oczywiste. Gniazda zazwyczaj umiejscowione są na dużych leśnych drzewach, przeważnie zrzucających liście, czasem zaś iglastych. Zdarzają się również gniazda umiejscowione na skałach, czy pod nawisami skalnymi w przypadku obszarów górskich. Samica składa od 2 do 5 jaj o szarawej skorupce. Obydwa ptaki z pary wysiadują je przez 32–38 dni. Po 60–71 dniach życia młode w pełni się opierzają.

 

_

Podziel się:


Pozostałe