USZATKA

  • 18.02.2019, 18:07 (aktualizacja 26.02.2019 16:17)
USZATKA
Sowa ta jest drapieżnym ptakiem należącym do rodziny puszczykowatych. Podczas dnia przesiaduje najczęściej w zacienionej koronie starych drzew. Aktywna jest za to w czasie nocy. Na polowanie udaje się najczęściej o zmierzchu. Uszatka zwyczajna jest częściowo osiadłym gatunkiem, rzadko podejmuje wędrówki i koczowania. Uszatka zwyczajna przebywa w lasach iglastych, mieszanych oraz na ich obrzeżach. Uszatka choć jest niewiele większa od gołębia robi dużo większe wrażenie przez okazalszą głowę i skrzydła.

               

_

Zdjęcia (5)

Podziel się:

Pozostałe